Boek “Negrospirituals, helende muziek” door Maurice Verniers

Kaft Negro

‘Mary had a baby’, ‘Deep river’, ‘Go tell it on the mountains’: wie kent deze negrospirituals niet? Maurice Verniers ging op zoek naar de bronnen van het genre.

Waar komen de negrospirituals vandaan? Wanneer zijn ze ontstaan? Werden ze gecomponeerd of zijn ze spontaan ‘gegroeid’ uit het volk? Worden ze vandaag nog gezongen? En wat is het verschil tussen een negrospiritual en een gospelsong?

Op al die vragen vindt u het antwoord in dit boek. De auteur, Maurice Verniers, heeft zich jarenlang verdiept in de negrospiritual. Hij plaatst het genre in een historisch perspectief en gaat in op vorm en melodie, ritme en overlevering.

Vijftig ‘echte’ negrospirituals en dertig liederen uit verwante genres worden uitvoerig besproken in dit boek. De inhoud van de songs komt ruim aan bod: de muziek van de zwarte slaven in Noord-Amerika was een spiegel van hun religiositeit. Songtitels en -teksten zitten vol verwijzingen naar de Bijbel.

Negrospirituals. Helende volksmuziek‘ verscheen in maart 2017 bij Uitgeverij Averbode.

De boekvoorstelling ging door te Gent, St-Baafshuis op vrijdag 5 mei 2017 en werd vocaal omkaderd door Dudoka onder leiding van de auteur.

P1170036-800x400