over dudoka

 dirigent >>        leden > >

 

fries

Dudoka legt zich toe op het uitgebreide en boeiende repertoire dat een aanvang neemt bij de laatromantiek aan het begin van de 20ste eeuw en eindigt in nog niet nader gedefinieerde muziekrichtingen van de 21ste eeuw.

Hedendaagse klassieke muziek… het voelt soms wat onwennig aan… Tijdens de 20ste eeuw gingen heel wat componisten op zoek naar vernieuwing, wat aanleiding gaf tot verrassende, soms als onaangenaam ervaren composities (lees: “atonaal”).
Zoals in een slingerbeweging moest men zich a.h.w. eerst ver verwijderen van het traditionele componeren om dan tot een nieuw evenwicht en integratie te komen van oud en nieuw. Het resultaat van deze beweging is bij vele componisten verbluffend. Als we echter even de extreme uithoeken van deze vernieuwende, soms experimentele omzwervingen weglaten, zien we dat er pareltjes van moderne klassieke muziek zijn geschapen, via nieuwe muzikale vormen en koorklanken, instrumentatie en harmonisatie.
Vaak zijn literatuur en schilderkunst een inspiratiebron of muze voor de 20ste-eeuwse muziek; literatuur en andere kunstvormen ontdekken via muziek is overigens heel boeiend !

fries